Ventilator laptop, înlocuire acasă sau la service?

Un laptop este un dispozitiv nelipsit din viața cotidiană. Oferă accesul ușor la informații, ne ajută să le prelucrăm date, ne pune în legătură cu alte persoane, toate aceste „servicii” fiind incluse într-un device capabil să fie transportat cu un simplu rucsac. Pe lângă exteriorul fabricat în așa fel încât să atragă privirile, există și o parte interioară, care nu impresionează la fel de mult prin aspectul ei, însă este la fel de interesantă. Componentele interne sunt cele care interpretează și aduc la viață fiecare acțiune a noastră.

Toate sunt interconectate, astfel încât, dacă am elimina și cea mai mică componentă, sistemul ar începe să nu mai funcționeze corespunzător. Există situații în care unele dintre acestea se deteriorează și nu mai răspund la fel de bine comenzilor, fiind necesară înlocuirea lor.

În rândul componentelor ce se pot defecta mai ușor se numără: bateria (fiind bine cunoscut faptul că după un timp, o baterie nu își mai poate menține sarcina ințială), tastatura (obiectul cel mai expus, care suferă șocuri zilnic și care poate fi subiectul unor accidente), dar și ventilatoarele (ce se pot opri din cauza inserției firelor de praf sau a diferitelor obiecte ce pot interveni în funcționarea lor).

În cazul primelor două componente menționate, înlocuirea se face printr-o procedură simplă, fără a fi nevoie deunelte de specialitate. Poate fi efectuată de către orice persoană, în confortul propriei locuințe, fără cunoștințe de specialitate.

Aspecte importante de care trebuie să se țină cont când se înlocuiește ventilatorul laptopului

În cazul unui ventilator laptop, situația este diferită. Majoritatea cazurilor necesită intervenția unor persoane ce dețin cunoștințe în acest domeniu, intervenția fiind făcută într-un service autorizat (garanția nu se va pierde). Pentru persoanele cu laptop-uri ieșite din garanție, există și posibilitate de a realiza această operațiune pe cont propriu.

Sunt necesare doar câteva unelte pe care toată lumea le deține, alături de îndemânare și de multă răbdare. Cunoștințele tehnice necesare sunt minime, astfel chiar și cei neinițiați în acest domeniu fiind capabili să o ducă la bun sfârșit.

Înlocuirea este recomandată pentru a se evita eventualele defecțiuni, cum ar fi: supra-încalzirea (care poate deteriora și celelalte componente), arderea procesorului (computerul devenind inutilizabil), cedarea HDD-ului, etc

Este recomandata inlocuirea pastei termoconductoare?

Raspunsul la aceasta intrebare este fara indoiala da. Pasta termoconductoare are rolul de a asigura un transfer termic optim intre procesar (chipset grafic, etc.) si radiatorul care asigura racirea. Pentru acest rol pasta termo are cateva proprietati unice care din pacate se pierd in timp. Dupa o perioada de folosire pasta termoconductoare se usuca, ea nemaifiind capabila sa asigure un transfer termic optim, astfel este recomandat sa fie inlocuita periodic. Costul unui tub de pasta termoconductoare este redus iar daca este folosita corect ajunge pentru 3-4 aplicari.

Atentie insa, pasta termoconductoare nu se aplica universal pe orice radiator. Exista si componente unde transferul termic se efectueaza cu silicon termoconductor, cum este cazul chipsetului grafic. Intre acesta si radiator se introduce silicon termoconductor pentru a realiza transferul termic printr-un mediu flexibil, fara a pune stres mecanic asupra cipului prin strangerea cu suruburi a radiatorului.

Pentru prevenirea acestor defecțiuni (cele apărute din cuza ventilatorului) există câteva metode simple, nu foarte costisitoare, care, pe termen lung, vor proteja computerul pentru a nu mai fi nevoie de o reparație: achiziționarea unui ventilator extern – singurul aspect negativ fiind necesitatea de a-l purta oriunde este și laptop-ul, achiziționarea unui stand ori utilizarea laptop-ului pe o suprafață plană (nu este recomandată utilizarea laptopului în pat sau în alte medii ce pot bloca căile de acces prin care intră aerul), curățarea periodică a laptop-ului (se pastrează atât un aspect plăcut, cât și componentele într-o bună stare de funcționare), etc.

Așadar, pentru o bună funcționare a dispozitivelor deținute este indicată întreținerea acestora și reparația/înlocuirea componentelor stricate, procedura fiind simplă, iar singurele complicații ce ar putea apărea având legătură cu înlocuirea ventilatorului. Chiar și așa, procesul este unul simplu, nefiind necesare unelte speciale sau cunoștințe tehnice de specialitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *