Tasta Fn de pe tastatura unui laptop Asus, mai utilă decât credeți

O tastatură laptop Asus este ideală pentru aceia care obișnuiesc să scrie mult, mai ales bloggeri sau jurnaliști online, de aceea chiar merită să o folosiți, pentru că veți redacta textele cu o viteză mare, silențios și foarte corect.

Dacă o să analizați un pic acest tip de tastatură o să observați că există pe claviatură unele butoane care vă vor fi de mare ajutor pentru a da comenzi tipice pentru laptopuri. Una dintre cele mai importante taste se află în stânga jos, lângă Ctrl și în combinație cu multe dintre tastele de pe primul rând, numerotate de la F1 la F9, poate ca să vă fie de mare ajutor dacă vreți să fiți mai operativi.

La ce folosește tasta specială Fn de pe tastatura Asus?

Combinată cu alte taste poate introduce comenzi speciale extrem de utile utilizatorului:

 • Fn + F1 – pune laptopul în modul „Sleep”;
 • Fn + F2 – activează sau dezactivează adaptorul LAN fără fir al laptopului (Wi-Fi).
 • Fn + F5 – scade luminozitatea monitorului;
 • Fn + F6 – mărește luminozitatea monitorului;
 • Fn + F7 – oprește monitorul.
 • Fn + F8- face comutarea pe un afișaj extern, în timp ce afișajul poate fi pornit simultan sau numai pe un display;
 • Fn + F9 – dezactivează /activați touchpad-ul;
 • Fn + F10 – oprește sunetul;
 • Fn + F11 – reduceți volumul sunetului;
 • Fn + F12 – Mărește volumul sunetului
 • Fn + V – pornește /oprește camera web încorporată a laptopului.

Aceste combinatii sunt desigur specifice laptopurilor Asus si exista posibilitatea sa difere usor de la un model la altul dar mai ales exista posibilitatea sa difere functiile atunci cand vorbim de alt producator de laptopuri.

Inca un lucru bine de stiut este faptul ca aceste comenzi sau scurtaturi realizate cu magica tasta Fn functioneaza doar in cazul in care sunt instalate driverele necesare pentru aceste functii. Daca va aflati in situatia in care aceste scurtaturi nu functioneaza va reomandam sa instalati driverul necesar oferit de regula de producator pentru toate sistemele de operare.

Dar pentru a vă bucura de ea, tastatura Asus pentru laptop trebuie să fie funcțională.

Dacă Fn sau vreo altă tastă nu mai funcționează așa cum trebuie după un an sau doi, lucru perfect de înțeles la o claviatură de calculator, fie el portabil sau nu, tastatura Asus în cauză, care începe a da rateuri, poate fi ușor înlocuită cu o alta, pe care o puteți achiziționa din magazinul online Itronics.ro la un preț excelent.

Important este ca să alegeți exact modelul de tastatură Asus care se potrivește laptopului pe care îl dețineți, lucru simplu de făcut deoarece există selectoare intuitive în acest sens în shop-ul de componente IT menționat, unde găsiți și multe alte piese de schimb pentru calculatoarele portabile ale brandului menționat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *