Diferența dintre cooler laptop și radiator laptop

Sistem racire laptop complet

Dispozitivele din zilele noastre sunt concepute și produse în urma unorsesiuni lungi de gândire, de către persoane cu ani de experiență în acest domeniu. De aceea, fiecare device este conceput în așa fel încât să dureze o perioadă cât mai îndelungată.  Mai nou, toate produsele de acest fel includ în pachet și accesorii create de diverse alte companii, cu scopul îmbunătățirii experienței trăite de către cumpărător. Chiar dacă acestea nu au un proces la fel de amplu în dezvoltare și comercializare, nu înseamnă că ar trebui neglijate.

Din pricina diversității existente pe piață, consumatorii tind să încurce anumite componente care prezintă caracteristi similare. Un exemplu bun este confuzia făcută între un cooler laptop și un radiator laptop. Acestea îndeplinesc aceeași funcție, aceea de a disipa caldura, dar funcționează total diferit si sunt realizate din materiale diferite.

Aspecte care fac diferența dintre un cooler laptop și un radiator laptop

Ventilator (cooler) laptop

În componența unui cooler laptop (ventilator laptop) intră, exact cum se precizează și în nume, un ventilator, de obicei din plastic. Numărul paletelor unui ventilator determină cantitatea de aer pe care o poate emite, iar gradul la care sunt înclinate, alături de direcția în care se învârt determină orientarea aerului ce urmează a fi expulzat. Acesta, cu ajutorul unei surse, creează un curent de aer, care elimină căldura din interiorul șasiului. Acesta reprezintă o parte activă și poate fi schimbat foarte ușor în caz că ceva nu funcționează cum trebuie.

Radiator (heatsink) laptop

Un radiator de laptop reprezintă o parte pasivă, care in functie de complexitatea modelului de laptop poate fi înlocuită de către utilizator sau in unele cazuri, fiind nevoie de un service autorizat. De obicei, radiatorul reprezintă o țeavă aplatizată de cupru (fiind unul dintre cele mai eficiente conductoare de căldură), amplasată direct deasupra componentelor ce emană căldura (ex.: procesorul). Aceasta este conectată prin intermediul unei paste conductoare, fiind un intermediar între cele două piese. Există situații când acestea sunt umplute cu un compus organic cu sare ce ajută la dispersia căldurii, această tehnologie fiind implementată în ultima perioadă și în fabricarea smartphone-urilor de top.

Pot exista și laptopuri fara cooler?

Laptopurile ce utilizează un procesor mai slab, sau care nu vor fi supuse unor sarcini intense, pot avea în alcătuirea lor sistemul cu un simplu radiator (heatsink), nefiind nevoie de o metodă diferită de a elimina căldura, bazandu-se doar pe efectul de convectie pentru a circula aerul si a elimina caldura. În celelalte cazuri, producătorii unor astfel de device-uri aleg să utilizeze o combinație dintre cele două. Aceștia se pot orienta spre a utiliza un radiator cu o suprafață mai mare și un ventilator mai mic (pentru a reduce dimensiunile dispozitivului – folosite în special în laptop-urile ultra-portabile), ori pot alege atât un radiator mai mare cât și un ventilator cu o capacitate mai mare (pentru a elimina o cantitate foarte mare de aer, fiind ideal pentru laptop-urile de gaming). În cazul celei de-a doua variante, componenta de cupru joacă rolul de a transfera căldura, și nu de a o disipa.

Așadar, dispozitivele pe care le folosim sunt realizate în urma unor cercetări ale persoanelor competente în acest domeniu, fiind menite să ne facă viața mai ușoară. Diferitele componente ce intră în alcătuirea acestora sunt complexe și îndeplinesc un scop bine definit, ca și în cazul celor două analizate mai sus: unele au funcția de a disipa căldura, altele de a o transfera, fiind imposibilă confundarea lor odata ce se cunosc aceste detalii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *