Cum identificam varianta corecta de tastatura?

Deși pentru marea majoritate a modelelor de laptop avem o singura varianta de tastatura cu eventuale variante de culoare sau de layout, exista însa si modele de laptop sau mai bine spus serii/game pentru care avem si variații in ceea ce privește construcția tastaturii si anume modele de tastatura cu rama sau fără rama.

Uneori primim din partea clienților întrebări despre cum sa identifice modelul corect de tastatura pentru laptopul pe care îl dețin, așa ca ne-am gândit sa scriem acest articol pentru a veni in ajutorul celor ce doresc sa achiziționeze o tastatura pentru laptop dar nu reușesc sa identifice modelul necesar.

Ce este layout-ul unei tastaturi si cum îl identificam?

Layout este un cuvânt ce provine din limba engleza si se refera la forma, aranjarea cat si inscripționarea tastelor pe tastatura si funcțiile secundare ale acestora. Va puteți întreba de ce avem nevoie de forme si aranjări diferite? De ce nu poate exista un singur fel de aranjare al tastelor? Ei bine in funcție de limba din locația unde urmează sa fie vânduta sau folosita o tastatura, layout-ul poate fi optimizat pentru a ușura tastarea cuvintelor din acea limba.

Astfel au rezultat diferite variante de layout dar de departe cel mai utilizat standard este QWERTY, acesta fiind si singurul standard care nu include modificări ce țin cont de locația geografica. Un alt standard popular este AZERTY care este folosit in Franța, Belgia si unele tari din Africa unde se vorbește limba franceza.

De obicei in Romania vom întâlni tastaturi QWERTY in marea majoritatea a cazurilor cu ușoare variații de limba si anume varianta US International sau varianta UK. Astfel ca in momentul in care doriți sa comandați o tastatura pentru laptopul dumneavoastră și constatați ca exista doua variante US sau UK de layout, pentru a identifica cu ușurința care dintre cele doua variante va este necesara, va uitați in primul rând la forma tastei enter: daca aceasta are forma unui dreptunghi orizontal ce ocupa un singur rând, este varianta US; daca forma tastei enter este mai mare si ocupa doua rânduri, atunci alegeți varianta UK.

Desigur este bine sa verificați si restul tastaturii pentru a observa daca exista sau nu alte diferențe deoarece in anumite cazuri particulare pot exista si alte diferențe care pot cauza probleme la montaj.

Ce sunt punctele de prindere?

Fiecare model de tastatura folosește o metoda de prindere diferita iar acest lucru este important de asemenea in alegerea modelului de tastatura pe care doriți sa îl comandați. Anumite tastaturi folosesc ca metoda de prindere mici clipsuri ce se prind in locașuri speciale pe carcasa laptopuri. Alte tastaturi folosesc puncte de prindere cu piulița ce se prind cu șurub pe carcasa laptopului dar exista si tastaturi ce folosesc o combinație a acestor doua metode.

Atunci când doriți sa comandați o tastatura, puteți folosi tastatura veche ca referința in alegerea tastaturii noi. Verificați daca elementele de prindere sunt prezente in aceeași locație pe tastatura noua.

Cum arata o tastatura cu rama?

In cazul anumitor modele de laptop, producătorul alege sa ofere variații la acel model si anume sa conțină o tastatura cu ramă sau o tastatura fără ramă. Ce este aceasta rama? Este o întrebare primita des atunci când clienții noștri doresc sa achiziționeze o tastatura laptop. Rama este partea din plastic ce umple spatiile dintre taste. Ea are un rol funcțional, acela de a împiedica obiecte nedorite de a ajunge in spatele tastelor, îmbunătățește senzația utilizatorului atunci când tastează cat si un rol estetic, integrând mai bine tastatura cu carcasa laptopului. In imaginea de mai jos puteți observa o tastatura cu rama.

Cum arată o tastatura fără ramă?

Exista si modele de tastatura fără ramă, unde rama este inclusa pe carcasa superioara (palmrest). In acest caz, tastatura se montează prin spatele carcasei superioare si de regula se atașează cu nituri de plastic de carcasa. Pentru aceste cazuri este deosebit de important sa alegeți varianta corecta de tastatura deoarece o tastatura cu rama de exemplu nu va putea fi montata pe un laptop ce accepta tastatura fără rama. De asemenea un laptop ce a avut montata o tastatura fără rama cu layout UK nu va accepta o tastatura fără rama cu layout US deoarece forma tastelor va fi diferita si nu va putea acomoda rama, intre taste. In imaginea de mai jos puteți observa o tastatura fără rama (observati gaurile pentru prinderea cu nituri de plastic).

Exista însa si un al treilea tip de tastatură, este o tastatură fără ramă din construcție. Ceea ce înseamnă ca nici tastatura nu are rama, nici carcasa superioara nu conține rama. Este pur si simplu un model de tastatura fără rama din construcție. De regula aceste tastaturi au tastele mărite, acestea fiind așezate aproape una de cealaltă fără sa existe spatii prea mari intre taste. In imaginea de mai jos puteți observa o astfel de tastatura.

Cum arată un palmrest cu tastatura?

Pentru anumite modele de laptop, veți găsi in oferta noastră un produs ce conține atât carcasa superioara (palmrest cu touchpad cat si alte accesorii opționale) cat si tastatura. In imagine de mai jos va prezentam un astfel de produs.

Ce este banda flex?

Un ultim aspect ce trebuie verificat atunci când se alege o tastatura laptop este banda flex ce conectează tastatura la placa de baza. Aceasta trebuie sa aibă o anumita lungime, o anumita poziție si un anumit număr de pini iar aceste lucruri trebuie sa fie similare cu tastatura anterioara.

Deoarece tastaturile pe care le comercializam sunt noi, uneori veți observa ca banda flex nu va avea aceeași lungime sau forma cu cea de pe tastatura veche. Acest lucru se poate întâmpla deoarece pe tastatura noua, banda flexibila nu a fost încă îndoita pentru a lua forma finala. Acest lucru se face la montajul tastaturii, banda se îndoaie si se poziționează astfel încât sa se alinieze cu conectorul de pe placa de baza.

Speram ca acest articol va fi de folos in alegerea modelului corect de tastatura, iar daca aveți in continuare întrebări, va așteptam in magazinul online itronics pentru a luat legătura prin live chat cu unul din tehnicienii noștri care va pot sfătui in alegerea tastaturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *